Kaj Tötterman ajoi toiseksi V50-luokassa VGN:ssä. Kuva: Marko Vihriä.

Helsingin Moottorikerhon Kaj Tötterman ajoi suomalaiskuljettajista korkeimmat pisteet cross countryn 50-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -kauden toisessa osakilpailussa, mutta luokan voitto matkasi Ruotsiin Vesivehmaa Grand National -kilpailussa lauantaina. SM-kausi jatkuu sunnuntaina.

Asikkalan Vesivehmaan VGN-kilpailussa kilpailtiin 50-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -osakilpailu sekä useiden kansallisten luokkien lähdöt lauantaina. Ajaminen jatkuu sunnuntaina Suomen mestaruussarjan sekä naisten, alle 20-vuotiaiden ja 40-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupien toisilla osakilpailuilla. Mukana on myös classic-pyörien sekä nelipyöräisten ATV-luokkien koitos. Samalla ajetaan Eurooppa Cupin avausosakilpailu.

Lauantaina suomalaisista korkeimmat Suomen Cup -pisteet otti Helsingin Moottorikerhon Kaj Tötterman, joka ei osallistunut kauden avaukseen Parolannummella huhtikuussa. VGN:ssä voiton korjasi Ruotsin Bosse Högberg. Kolmas oli hänen maanmiehensä Kenneth Häll.

– Oli mahtava kilpailu. Sain hyvän startin, mutta sen jälkeen iski tuttu ongelma – käteni menivät jumiin. Rimpuilin menemään, ja siitähän ne kädet sitten lopulta rentoutuivat ja pystyin ajamaan normaalisti, Tötterman hymähteli.

– Kilpailu ja reitti olivat todella hienoja. Reitillä oli nyt aiempaan verrattuna enemmän enduromaista polkua. Reitistä puolet taisi sopia endurohäiskille ja puolet crossihemmoille.

Keski-Suomen Moottorikerhon Kari Hirvimäki ajoi VGN:ssä neljänneksi säilyttäen 50-vuotiaiden Suomen Cup -sarjajohtonsa. Avauksessa kolmanneksi sijoittunut Nummelan Moottorikerhon Martti Ståhl oli nyt viides nousten sarjan kakkospaikalle, sillä ensimmäisessä osakilpailussa toiseksi ajanut Numibia Racing Teamin Karri Tikkanen ei osallistunut VGN:ään.

Yli 350 kuljettajaa

Suomen suurimmassa cross country -kilpailussa, eli VGN:ssä ajettiin lauantaina myös useita kansallisten luokkien lähtöjä.

85-kuutioisten pyörien luokissa voittoihin ajoivat Lohjan Seudun Moottorikerhon Juho Ahokas 12-16-vuotiaissa ja Asikkalan Moottorikerhon Kiia Heinonen 12-16-vuotiaissa tytöissä. Mäntsälän Moottorikerhon Albert Juhola voitti 125-kuutioisilla pyörillä ajetun, 13-16-vuotiaiden kuljettajien luokan.

15-29-vuotiaissa vahvin oli ruotsalainen Tobias Häll, 30-39-vuotiaissa Saarijärven Moottoripyöräurheilijoiden Ville Svan, 40-49-vuotiaissa Turun Moottorikerhon Vesa Niskala, 60-vuotiaissa Racing Club Kouvolan Hannu Kormano ja naisissa Sysmän Moottorikerhon Mari Tiihonen.

Junioriluokissa oli mukana 41 ja muissa luokissa yhteensä 322 kuljettajaa.

Extreme-osuus osoittautui liukkaaksi vesisateessa.

Arvosarjojen sunnuntai

Sunnuntaina Vesivehmaalla ajetaan Suomen mestaruussarjan toinen osakilpailu. SM-sarjan avauksen voitti Tuusulan Moottorikerhon Eero Remes. Enduron hallitseva maailmanmestari on ilmoittautunut kilpailuun, vaikka mursi peukalonsa ja loukkasi kylkeään enduron MM-osakilpailussa kaksi viikkoa sitten.

SM-osakilpailun ennakkosuosikki on entinen enduron MM-sarjan ammattilainen, ruotsalainen Joakim Ljunggren, joka on voittanut VGN:n kahdella edellisellä kerralla. Ljunggren toivoo, että Remes on mukana, jolloin tarjolla on todella kova vastus kolmituntisessa kilpailussa.

SM-pisteissä toisena oleva ja enduron EM-sarjassakin kilpaileva Espoon Moottorikerhon Roni Salin lukeutuu myös kilpailun suosikkeihin.

Kilpailun jättää väliin SM-sarjan kolmospaikan Sipoon Moottorikerhon Hugo Svärd, jonka kilpailemisessa pääpaino on enduron MM-sarjassa.

SM-pisteissä neljäntenä oleva kilpailuisäntien, eli Salpausselän Moottorikerhon Antti Hänninen joutuu jäämään kilpailusta sivuun sairastelun takia.

Hallitseva Suomen mestari, Turun Moottorikerhon Miro Lehto lähtee VGN:ään SM-sarjan viitospaikalta.

Extremen tukkiesteet pystyi väistämään kiertoreitillä.

Vesivehmaan lentokentän ympäristössä ajetaan myös naisten, alle 20-vuotiaiden ja 40-veteraanien Suomen Cup -kauden toinen osakilpailu sunnuntaina. Vantaan Moottorikerhon Sanna Kärkkäinen johtaa naisten luokkaa, Jämsän Seudun Moottorikerhon Pyry Juupaluoma on ykkösenä alle 20-vuotiaissa ja Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Mika Karma pitää kärkipaikkaa 40-vuotiaissa.

Sunnuntai käynnistyy ATV-pyörien kaksituntisella startilla kello 8:30. Classic-pyörät lasketaan tunnin mittaiseen lähtöönsä kello 11:30. SM-luokka sekä naiset, alle 20-vuotiaat ja 40-vuotiaat suuntaavat kolmituntiseen koitokseensa kello 13:00. Heidän kantaansa lähtevät pari- ja joukkueajon kuljettajat.

Tapahtuma on yleisölle maksuton. VGN järjestetään Lahden pohjoispuolella, Vesivehmaan lentokenttäalueella osoitteessa Lentotie 105, Asikkala.

Kilpailussa ajetaan ruotsalaisen Gotland Grand National -kilpailun mukaisella järjestelmällä, joten varsinaiset luokkanimitykset poikkeavat suomalaisista. Eurooppa Cupin pisteistä kilpaillaan ATV:ssä, Eliitissä (vrt. SM-luokka), naisissa, 40-vuotiaissa ja alle 23-vuotiaissa (U23, vrt. alle 20-vuotiaat U20).

VGN on osa cross countryn Suomen mestaruussarjaa, eli SML Mobius SM Cross Country -sarjaa.

SML Mobius SM Cross Country -sarjan yhteistyökumppaneita ovat Mobius, Duell, Bike & Boat World, Biolan, Brandix, KTM, Mitas, Motopalvelu Niemitalo, Nilfisk, Olvi, Racingbike, TSMU Extreme Areena ja Xracing.

Vesivehmaa Grand National 25.-26.5.2019
www.nordicsportevent.fi
www.facebook.com/vgnrace

Tulokset

SML Mobius SM Cross Country 2019
27.4. Panssari CC SM X, Kangasalan Moottorikerho & ISDE Tukiryhmä
25.-26.5. VGN 2019 EC / SM, Salpausselän Moottorikerho
27.7. Cross Country SM Kauhajoki, Kauhajoen Moottorikerho
26.10. Cross Country SM Säkylä, Rauman Seudun Moottorikerho

SML Mobius SM Cross Country
www.SMcrosscountry.fi
www.Facebook.com/SMcrosscountry
www.YouTube.com/81mediafinland1

Suomen Moottoriliitto
www.moottoriliitto.fi

Teksti: SML Mobius SM Cross Country -sarjan tiedotus.


Share →