Eero Remes karkasi muilta jo avauskierroksella.

Cross countryn toinen SM- ja Suomen Cup -osakilpailu järjestettiin huimassa hellekelissä Kauhajoella launtaina. Suomen mestaruussarjan korkeimmat pisteet keräsi Tuusulan Moottorikerhon Eero Remes. Suomen Cup -luokissa voittoja juhlivat Vantaan Moottorikerhon Sanna Kärkkäinen naisissa, Jämsän Seudun Moottorikerhon Pyry Juupaluoma alle 20-vuotiaissa, Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Mika Karma 40-vuotiaissa ja Keski-Suomen Moottorikerhon Kari Hirvimäki 50-vuotiaissa.

Kauhajoen Moottorikerho isännöi lauantaina ensimmäistä arvokilpailuaan cross countryssa. Kuljettajat joutuivat kelin puolesta todelliseen koettelemukseen Kauhajoen Sotkan Moottoristadionin alueella lämpötilan kohotessa 30 asteeseen ja auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta.

Kaksituntisen SM-osakilpailun vahvimpana selvitti ennakko-odotusten mukaisesti enduroammattilainen, kolminkertainen maailmanmestari Eero Remes. Tuusulan Moottorikerhon (TuMK) edustajan takana toiseksi ajoi Salpausselän Moottorikerhon (SsMK) Antti Hänninen ja kolmanneksi Espoon Moottorikerhon Roni Salin.

– Tiesin, että reitti pölyää paljon. Siksi piti päästä äkkiä kärkeen ja ajaa rauhassa. Taktiikka toimi, koska olin kärjessä heti startin jälkeen. Pyrin ajamaan virheettömästi ja ilman kaatumisia. Aika varman päälle ”pompottelin”, ja hyvin kulki, Remes kuvaili.

Pöly kiusasi kuljettajia, mutta Remes myös ymmärsi tilanteen.

– Eipä tässä ole hirveästi viime aikoina sadellut, ja pitkää reittiä on vaikea saada kasteltua. Itseäni pöly häiritsi vasta, kun kierroksella jääneet tulivat vastaan. Muille ongelmia oli jo alussa. Ei järjestäjä olisi asialle oikein voinut mitään tehdä.

Porin Moottorikerhon Paavo Henriksson ajoi neljänneksi ja Jämsän Seudun Moottorikerhon (JSMK) Peetu Juupaluoma viidenneksi.

Naiset ajoivat tunnin mittaisen Suomen Cup -osakilpailunsa aamuyhdeksältä, mutta lämpötila oli jo silloin korkea. Voiton otti avausosakilpailun tapaan Vantaan Moottorikerhon Sanna Kärkkäinen. Toiseksi ajoi Hyvinkään Moottorikerhon Hanna Mertsalmi ja kolmanneksi Mäntsälän Moottorikerhon Marita Nyqvist.

Alle 20-vuotiaiden kaksituntisessa Suomen Cup -osakilpailussa kärkikolmikon muodostivat JSMK:n Pyry Juupaluoma, SsMK:n Janus Forsgren ja TuMK:n Eetu Kaapeli.

40-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -osakilpailu kulki Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Mika Karman tahdissa. Toiseksi ajoi avausosakilpailun tapaan Karman takana Mäntän Seudun Moottorikerhon Marko Leponiemi. Kolmas oli Hämeenlinnan Moottorikerhon Santeri Kätkytniemi.

50-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -osakilpailun voitti ensimmäisen osakilpailun tapaan Keski-Suomen Moottorikerhon Kari Hirvimäki. Toinen oli Hyvinkään Konekerhon Harri Viertoma ja kolmas hänen seuratoverinsa Juha Piiroinen.

Monipuolinen reitti miellytti Kärkkäistä

Kauhajoella ajettiin kilpaa SM-sarjaan suhteutettuna poikkeuksellisesti, sillä osa autoradan asfalttia oli mukana cross countryssa. Lähtö tapahtui asfaltilta ja jokaisen kierroksen alussa oli kestopäällystettä. Reitissä hyödynnettiin myös speedway- ja maarataa sekä rakenteilla olevaa, savipohjaista motocrossrataa. Yhdeksän kilometrin mittainen reitti kiersi myös metsässä, lasketturinteessä ja ampumaradalla.

– Tykkäsin reitistä, mikä oli vaihteleva. Reitin enduropainotteisuus sopi minulle. Kelille ei tietenkään voi mitään, mutta pöly oli haastava, enduron naisten hallitseva Euroopan mestari ja maailman cup -voittaja Sanna Kärkkäinen kommentoi voittoisan Suomen Cup -osakilpailun päätteeksi.

Sanna Kärkkäinen jatkoi voittokulkuaan.

Asfalttipätkät toimivia

Alle 20-vuotiaiden U20-luokan Suomen Cupin osakilpailun voittanut Pyry Juupaluoma mietti etukäteen, minkälaista mahtaa olla ajaa asfalttiosuuksilla nappularenkailla.

– Ei siinä sitten ollutkaan mitään ihmeellistä eikä edes startissa ollut suurempaa ruuhkaa tai tilannetta, Juupaluoma totesi.

Omaan ajoonsa Juupaluoma ei ollut täysin tyytyväinen, mutta enemmän hän laittoi sen olosuhteiden piikkiin. Reitti sinänsä sai kiitosta.

– Siinähän se ajoni kulki. Ei kovin hyvin, koska ei nähnyt pölyn takia oikein mitään. Näki juuri ja juuri vain oman etulokarin. Asfaltti ja speedwayrata sekä laskettelurinne olivat hyviä kohtia. Ilman pölyä reitti olisi ollut kokonaisuutena hyvä.

Pyry Juupaluoma oli vahvana yleiskilpailussa ja voitti U20-luokan.

Voittamaton Karma

40-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -osakilpailussa toiseksi avauksen tapaan ajanut Marko Leponiemi vitsaili Kauhajoen koitoksen päätteeksi, ettei Mika Karma ole mitenkään lyötävissä. Hallitseva Suomen Cup -mestari Karma muotoili asian hieman lievemmin, vaikka olikin hallinnut tapahtumia reitillä.

– Kaikki ovat voitettavissa. Mutta on tärkeää ottaa hyvä startti ja pitää tasainen vauhti yllä. Olen myös harjoitellut paljon, jotta pystyisin ajamaan korkealla sykealueella mahdollisimman pitkään. Ei kai siinä muuta ole tuloksen takana, Karma pyöritteli.

V40-luokka meni jälleen Mika Karmalle.

Tankkaus arvossaan

50-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -osakilpailussa ykköseksi ajanut Kari Hirvimäki painotti kehon ennakkoravitsemisen tärkeyttä, kun tiedossa oli kilpailu kuumassa kelissä. Lämpömittari näytti kolmea kymmentä astetta Kauhajoella lauantaina.

– Tankkasin nestettä ja energiaa kolmen päivän ajan ennen kisaa. Eikä minulla ollutkaan ongelmia jaksaa ajaa, mutta viimeisellä kierroksella tuli erilainen väsynyt olo kuin normaalisti. Ainahan sitä on ihan piipussa pitkässä kisassa, mutta nyt tein paljon pieniä virheitä. Jos olisi pitänyt ajaa vielä kierros, olisi kyllä pitänyt käyttää kuskin kaikki ”varatankitkin” jaksaakseen maaliin, Hirvimäki kuvaili kahden tunnin rupeamaa.

Kari Hirvimäki juhli V50-luokassa.

Viisi kansallista luokkaa

Kauhajoella kilpailtiin myös useissa kansallisissa luokissa.

Nuorissa voiton otti Jämsän Seudun Moottorikerhon Ukko Laaksonen, 60-vuotiaissa veteraaneissa Turun Moottorikerhon Jari Lehto, classicissa Nummelan Moottorikerhon Petri Nyfors ja B-luokassa Porin Moottorikerhon Pasi Tuominen.

Kilpailun suurin luokka, yli 50 kuljettajan harraste oli Heinolan Moottorikerhon Anton Elokankareen heiniä. Isäntäseura Kauhajoen Moottorikerhon Ari-Pekka Huhtala oli seitsemäs, Jani Ojantola yhdeksäs ja Riku Reiniö 14.

Cross countryn SM-kausi, eli SML Mobius SM Cross Country -sarja jatkuu viimeisen osakilpailun merkeissä Säkylän varuskunta-alueella lauantaina 19. lokakuuta. Kilpailuisäntänä toimii Rauman Seudun Moottorikerho.

VGN ei ollutkaan SM-osakilpailu

Kauhajoen Moottorikerhon isännöimän kilpailun oli tarkoitus olla SM- ja Suomen Cup -kauden kolmas osakilpailu. Suomen Moottoriliitto tiedotti kuitenkin kilpailun alla perjantaina, että edellinen, Vesivehmaalla toukokuussa järjestetty osakilpailu ei olekaan osa arvosarjoja. Syynä on se, ettei kilpailulle oltu haettu SM- ja Suomen Cup -arvoa, vaikka näin oli tarkoitus olla.

SM-sarja on Suomen Moottoriliiton alainen arvosarja, joka kulkee tänä vuonna nimellä SML Mobius SM Cross Country. Sarjan yhteistyökumppaneita ovat Mobius, Duell, Bike & Boat World, Biolan, Brandix, KTM, Mitas, Motopalvelu Niemitalo, Nilfisk, Olvi, Racingbike, TSMU Extreme Areena ja Xracing.

Tulokset
SML Mobius SM Cross Country 2/3, Sotkan SM CC-kisa, Kauhajoki 27.7.2019

A, SM:

 1. Eero Remes, TuMK, Yamaha, 2:02:37,17
 2. Antti Hänninen, SsMK, Husqvarna, +5:12,46
 3. Roni Salin, EMK, Husqvarna, +7:17,36
 4. Paavo Henriksson, PMK, KTM, +8:20,19
 5. Peetu Juupaluoma, JSMK, Husqvarna, +9:37,56

Naiset, Suomen Cup:

 1. Sanna Kärkkäinen, VMK, KTM, 1:12:04,08
 2. Hanna Mertsalmi, HyMK, Honda, +1 kierros
 3. Marita Nyqvist, MäntsMK, Yamaha, +1kier.

U20, Suomen Cup:

 1. Pyry Juupaluoma, JSMK, Husqvarna, 2:02:57,14
 2. Janus Forsgren, SsMK, Sherco, +1kier.
 3. Eetu Kaapeli, TuMK, Husqvarna, +1kier.

V40, Suomen Cup:

 1. Mika Karma, RiMPKK, Husqvarna, 2:12:30,03
 2. Marko Leponiemi, MSMK, TM, +1kier.
 3. Santeri Kätkytniemi, HlMK, TM, +1kier.

V50, Suomen Cup:

 1. Kari Hirvimäki, K-SMK, Yamaha, 2:06:21,36
 2. Harri Viertoma, HyKoKe, Husqvarna, +1:01,97
 3. Juha Piiroinen, HyKoKe, KTM, +1:26,96

Nuoret:

 1. Ukko Laaksonen, JSMK, Husqvarna, 1:08:26,45
 2. Eetu Savolainen, SsMK, KTM, +0:38,28
 3. Leevi Vuorinen, PadMU, KTM, +4:52,51

V60:

 1. Jari Lehto, TMK, Honda, 1:04:40,23
 2. Ari Kannela, HMK, Yamaha, +2:32,70
 3. Jouko Peltoniemi, TMK, Beta, +5:43,68

Classic:

 1. Petri Nyfors, NMK, Kawasaki, 1:11:04,90
 2. Otto Laine, RiES, GasGas, +4:38,55
 3. Ari Peippo, RaSMK, Honda, +1kier.

B:

 1. Pasi Tuominen, PMK, Beta, 2:07:44,59
 2. Ville Svan, SaarMPU, KTM, +3:10,18
 3. Juha Raitmaa, KaMoKe, KTM, +3:53,88

Harraste:

 1. Anton Elokankare, HeMK, Yamaha, 2:21:58,81
 2. Frans Niemelä, RiES, Husqvarna +0:29,68
 3. Juho Hirn, FMS, KTM, +1kier.

Kaikki tulokset
(Kauhajoen Moottorikerho, Sotkan SM CC-kisa)

SM- ja Suomen Cup -pistetilanteet päivittyvät Suomen Moottoriliiton Motti-palveluun


Sotkan SM CC-kisa / SML Mobius SM Cross Country 2/3-osakilpailu 27.7.2019
Sotkan Moottoristadion
Kisatie 30, Kauhajoki
(Sotkantie 300, Kauhajoki)
www.facebook.com/events/2310380219213744

Kauhajoen Moottorikerho ry.
www.kauhajoenmoottorikerho.fi

SML Mobius SM Cross Country 2019
27.4. Panssari CC SM X, Kangasalan Moottorikerho & ISDE Tukiryhmä
27.7. Cross Country SM Kauhajoki, Kauhajoen Moottorikerho
19.10. Cross Country SM Säkylä, Rauman Seudun Moottorikerho

SML Mobius SM Cross Country
www.SMcrosscountry.fi
www.Facebook.com/SMcrosscountry
www.YouTube.com/81mediafinland1

Suomen Moottoriliitto
www.moottoriliitto.fi

Teksti: SML Mobius SM Cross Country -sarjan tiedotus.


Share →